logo
logo
18 .02. 2020 přesnídáv. šunka, rama, veka, zelenina polévka boršč oběd 1 hovězí na česneku, špenát, bramborový knedlík oběd 2 bulgur na způsob rizota s krůtím masem a zeleninou, uzený sýr doplněk ovoce svačina marmeládové máslo, houska, ovoce 19 .02. 2020 přesnídáv. chléb, celerová pomazánka, zelenina polévka fazolová oběd 1 kuřecí plátek, bramborová kaše oběd 2 těstoviny s tuňákem a zeleninou doplněk salát z čínského zelí s mrkví svačina avokádová pomazánka, boleslavský rohlík, zelenina 20 .02. 2020 přesnídáv. šáteček, ovoce polévka květákovo-brokolicová oběd 1 srbské rizoto z vepřového masa sýrem sypané, okurka oběd 2 masové škvarky, červené zelí, celozrnný knedlík doplněk červená řepa svačina vejce, máslo, chléb, zelenina 21 .02. 2020 přesnídáv. tuňáková pomazánka, veka, zelenina polévka hovězí s masem a nudlemi oběd 1 dukátové buchtičky s vanilkovým krémem oběd 2 vepřová pečeně, smetanovo-hořčičná omáčka, těstoviny doplněk ovoce svačina šunková pěna, celozrnný chléb, zelenina 24 .02. 2020 přesnídáv. ovocný tvaroh, piškot polévka ovarová s kroupama oběd 1 přírodní vepřové žebírko, brambor oběd 2 sladký rýžový nákyp s lesním ovocem,kompot doplněk doplněk svačina chléb, sýrová pomazánka, zelenina 25 .02. 2020 přesnídáv. kobliha polévka cibulová se sýrem oběd 1 rozlítaný španělský ptáček, rýže oběd 2 masový nákyp, brambor, zelný salát doplněk doplněk svačina veka, rozhuda, zelenina 26 .02. 2020 přesnídáv. houska, vajíčková pomazánka, zelenina polévka zeleninová se sýrovým kapáním oběd 1 obalované rybí prsty, bramborová kaše oběd 2 chilli corn carne, chléb doplněk doplněk svačina šunka, rama, chléb, zelenina 27 .02. 2020 přesnídáv. rybičková pomazánka, tmavý chléb, zelenina polévka rajská s těstovinou oběd 1 šunkofleky, okurka oběd 2 krůtí kostky na bazalce a smetaně, bulgur doplněk doplněk svačina avokádová pomazánka, vícerznná houska, zelenina 28 .02. 2020 přesnídáv. celerová pomazánka, boleslavský rohlík, zelenina polévka mixovaná se zeleninou a krutonky oběd 1 segedínský guláš, houskový knedlík oběd 2 zeleninové hranolky na kari , divoká rýže doplněk doplněk svačina přesnídávka, piškot 02 .03. 2020 přesnídáv. přesnídávka, piškot polévka Jarní zeleninová polévka oběd 1 Štěpánská hovězí pečeně, rýže oběd 2 Krůtí roláda, brambor doplněk doplněk svačina chléb, avokádová pomazánka, okurka 03 .03. 2020 přesnídáv. houska, cizrnová pomazánka, paprika polévka Zelňačka s klobásou oběd 1 Rybí filé na restované zelenině, brambor oběd 2 Luštěninový prejt, zelný salát, pečivo doplněk doplněk svačina loupák, ovoce 04 .03. 2020 přesnídáv. mrkvová pomazánka, boleslavský rohlík, mrkev polévka Minestrone oběd 1 Těstoviny Fantasio (těstovina, maso, protlak, zakysaná smetana, sýr) oběd 2 Kapustový karbanátek, bramborová kaše doplněk doplněk svačina šunka, máslo, veka, rajče

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.


INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
1 Obiloviny (lepek)
2 Korýši
3 Vejce
4 Ryby
5 Arašídy
6 Sója, sójové boby
7 Mléko
8 Suché skořápkové plody
  (mandle a ořechy)
9 Celer
10 Hořčice
11 Sezamová semena (sezam)
12 Oxid siřičitý a siřičitany
13 Vlčí bob (lupina)
14 Měkkýši

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.