logo
logo
12 .12. 2018 přesnídáv. vajíčková pomazánka, chléb, paprika polévka Zeleninová s vejci oběd 1 Masový nákyp, brambor, zelí oběd 2 Játra na cibulce a slanině, rýže doplněk Mandarinka nebo Jablko svačina sýrový rohlík, hruška 13 .12. 2018 přesnídáv. rohlík,šunka kuřecí, rama, jablko polévka Boršč oběd 1 Buchtičky s vanilkovým krémem oběd 2 Hovězí guláš, těstovina doplněk Banán svačina tmavý chléb, bylinkové žervé, paprika 14 .12. 2018 přesnídáv. houska, máslo, sýr, hruška polévka Čočková oběd 1 Boloňské špagety s masem a sýrem sypané oběd 2 Grilovaná zelenina, sýrový sos, celozrnný bulgur doplněk Domácí moučník - perník svačina perník, jablko 17 .12. 2018 přesnídáv. jogurt, piškotový řez, jablko polévka Hrachová se smaženým hráškem oběd 1 Moravský vrabec, špenát, bramborový knedlík oběd 2 Lečo s vejci a klobásou, chléb doplněk doplněk svačina tvarohová pomazánka s mrkví, chléb, okurka 18 .12. 2018 přesnídáv. Cizrnová pomazánka, houska, paprika polévka Drůbková s jáhlami oběd 1 Vinná klobása s bramborovou kaši s medvědím česnekem oběd 2 Kuřecí maso na medu, divoká rýže doplněk doplněk svačina marmeládový šáteček, mandarinka 19 .12. 2018 přesnídáv. rybyičková pomazánka, rohlík, rajče polévka Krupicová s vejci oběd 1 Čínská masová směs (krůtí, vepřové, kuřecí maso), rýže oběd 2 Zeleninové opečenky (kukuřice, hrášek, karotka), brambor, yofresh doplněk doplněk svačina sýrová pomazánka, veka, hruška 20 .12. 2018 přesnídáv. chléb, medové máslo, jablko polévka Frankfurtská oběd 1 Mexické fazole (kukuřice, fazole, hovězí maso,protlak), chléb oběd 2 Rybí filé po labužnicku (zapečené filé s karotkou, celerem, jablky), brambor doplněk doplněk svačina sýrový rohlík, okurka 21 .12. 2018 přesnídáv. Přesnídávka, piškot, mandarinka polévka Zeleninová s drožďovými noky oběd 1 Vepřové maso na paprice,těstovina oběd 2 Sladký rýžový nákyp s ovocem, kompot doplněk doplněk svačina šunková pěna, tmavý chléb, paprika

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.


INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
1 Obiloviny (lepek)
2 Korýši
3 Vejce
4 Ryby
5 Arašídy
6 Sója, sójové boby
7 Mléko
8 Suché skořápkové plody
  (mandle a ořechy)
9 Celer
10 Hořčice
11 Sezamová semena (sezam)
12 Oxid siřičitý a siřičitany
13 Vlčí bob (lupina)
14 Měkkýši

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.