logo
logo
21 .02. 2019 přesnídáv. kobliha, jablko polévka zeleninová s drožďovými noky oběd 1 pečená kotleta v zelí, knedlík oběd 2 kuřecí maso na medu, rýže doplněk doplněk svačina zeleninová pomazánka(celer, mrkev), veka, ředkvičky 22 .02. 2019 přesnídáv. žervé, chléb, rajče polévka drůbková s nudlemi oběd 1 fazolový guláš s vepřovým masem, chléb oběd 2 zapečené rybí filé po labužnicku, brambor doplněk Zelenina svačina lučina s bylinkami, rohlík, okurka 25 .02. 2019 přesnídáv. jogurt, piškot, jablko polévka zeleninová s rybími noky oběd 1 vepřové maso na divoko, bramborový knedlík oběd 2 kus kus s kuřecím masem a zeleninou, sýr doplněk jablko svačina vajíčková pomazánka, tmavý chléb, okurka 26 .02. 2019 přesnídáv. šunka, sváteční chléb, rajče polévka mrkvová s bulgurem oběd 1 masový nákyp, zelí, brambor oběd 2 kuřecí játra na cibulce a slanině, rýže doplněk doplněk svačina boleslavský rohlík, rama, okurka 27 .02. 2019 přesnídáv. sýr, rama, veka, jablko polévka hrachová s krutonky oběd 1 dukátové buchtičky s vanilkovým krémem oběd 2 kuřecí maso sladkokyselá omáčka, rýže doplněk banán svačina tvarohová pomazánka, paprika, chléb 28 .02. 2019 přesnídáv. rybičková pomazánka, veka, okurka polévka hovězí s vaječnou jíškou oběd 1 hrachová kaše, párek, okurka oběd 2 květákový mozeček, brambor doplněk moučník svačina žervé, houska, rajče 01 .03. 2019 přesnídáv. chléb, rama, ředkvičky polévka drožďová oběd 1 vepřenky, brambor, hořčice nabo kečup oběd 2 lečo s vejci a klobásou, chléb doplněk mrkvový salát svačina veka, tvarohová pomazánka s pažitkou, jablko 04 .03. 2019 přesnídáv. jogurt, piškot, ovoce polévka gulášová oběd 1 zapečené těstoviny s uzeným masem a vejci, okurka oběd 2 kynuté knedlíky s ovocným přelivem, zakysaná smetana doplněk doplněk svačina mrkvová pomazánka, chléb celozrnný, paprika 05 .03. 2019 přesnídáv. tuňáková pomazánka, boleslavský rohlík se syrovátkou, okurka polévka krupicová s vejci oběd 1 smetanová čočka, párek, okurka oběd 2 karbanátek, brambor, jogurtový dip nebo kečup doplněk doplněk svačina sýrový rohlík, kedluben 06 .03. 2019 přesnídáv. cizrnová pomazánka, rohlík, okurka polévka zeleninová s fridátovými nudlemi oběd 1 hovězí na česneku, špenát, bramborový knedlík oběd 2 pikantní cizrna se žampiony a paprikou, chléb doplněk doplněk svačina šátek, ovoce 07 .03. 2019 přesnídáv. krupicová kaše, rohlík, jablko polévka rybí s kořenovou zeleninou oběd 1 kuřecí maso po Italsku, těstovina oběd 2 francouzské brambory, salát pusta doplněk doplněk svačina žervé, chléb, paprika 08 .03. 2019 přesnídáv. sýrová pomazánka, veka, kedluben polévka hovězí s těstovinou oběd 1 vepřová kotleta na kmíně, rýže oběd 2 lasagne doplněk doplněk svačina vajíčková pomazánka, houska, rajče

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.


INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
1 Obiloviny (lepek)
2 Korýši
3 Vejce
4 Ryby
5 Arašídy
6 Sója, sójové boby
7 Mléko
8 Suché skořápkové plody
  (mandle a ořechy)
9 Celer
10 Hořčice
11 Sezamová semena (sezam)
12 Oxid siřičitý a siřičitany
13 Vlčí bob (lupina)
14 Měkkýši

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.