logo
logo
16 .12. 2019 přesnídáv. Jogurt, piškot, ovoce polévka Hovězí s masem a těstovinou rýží oběd 1 Kuřecí maso na divoko, bramborový knedlík oběd 2 Květákový mozeček, brambor doplněk jablko svačina Chléb, rybičková pomazánka, zelenina 17 .12. 2019 přesnídáv. Veka, pomazánka z cizrny, zelenina polévka Cibulová s bramborem a sýrem oběd 1 Kynuté knedlíky s přelivem z lesního ovoce, zakysaná smetana oběd 2 Kuřecí stehno, babiččiny nudle (těstoviny, houby, česnek, kmín) doplněk ovoce svačina Boleslavský rohlík, sýrová pomazánka, zelenina 18 .12. 2019 přesnídáv. Hruškový pudink, pečivo, ovoce polévka Zeleninová mixovaná s česnekem a krutonky oběd 1 Hovězí guláš, těstovina oběd 2 Lečo s vejci s uzeným masem, pečivo doplněk domácí moučník svačina Vícerznný chléb, pomazánkové máslo, zelenina 19 .12. 2019 přesnídáv. Houska, marmeládové máslo, ovoce polévka Pórková se smaženým hráškem oběd 1 Vepřová kotleta, brambor, jogurtová tatarka oběd 2 Krůtí kostky pečené v drcených rajčatech a kopru, bulgur, balkánský sýr doplněk jogurt svačina Ovocný tvaroh nebo jogurt, piškot ovoce 20 .12. 2019 přesnídáv. Šunka, rama, boleslavský rohlík polévka Ovarová s kroupami a uzeným masem oběd 1 Čočka na kyselo, vídeňský párek, okurka oběd 2 Losos na zelenině, kus kus doplněk tyčka svačina přesnídávka, cereálie

Označování alergenů je legislativně stanoveno od 13.12.2014 dle směrnice 2000/89 ES směrnicí 1169/2011 EU. Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré pokrmy byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.


INFORMOVÁNÍ O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ - SEZNAM ALERGENŮ
1 Obiloviny (lepek)
2 Korýši
3 Vejce
4 Ryby
5 Arašídy
6 Sója, sójové boby
7 Mléko
8 Suché skořápkové plody
  (mandle a ořechy)
9 Celer
10 Hořčice
11 Sezamová semena (sezam)
12 Oxid siřičitý a siřičitany
13 Vlčí bob (lupina)
14 Měkkýši

Zákonné ustanovení, "jasně a zřetelně označit", není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeného v seznamu legislativně označených alergenů. Školní jídelna má pouze povinnost informační, nebude brát zřetel na přecitlivělost jednotlivých strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník nebo zákonný zástupce hlídat sám. Přítomnost alergenů bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě pokrmů. Ve školní jídelně ZŠ Luštěnice je přítomnost alergenu označena na jídelním lístku číslem u jednotlivých pokrmů. Seznam alergenů je uveden na posledním řádku jídelního lístku.